jaapYoga: iets over mijzelf en mijn Yoga

Mijn eerste kennismaking met yoga was eind 1994 in Alkmaar. Rugproblemen en een drukke en fysiek zware baan begonnen hun tol te eisen. Ik was op zoek naar een rustpunt, echte tijd voor mijzelf en tevens een manier om m’n rug en lijf gezond te houden. Tijdens deze eerste stappen op het yoga pad heb ik veel geleerd, ten eerste vooral accepteren wie je bent, wat je met je lichaam kan en ten tweede de verbazing over persoonlijke groei die ik doormaakte.

Yoga ervaring

Na onze verhuizing naar Tauranga, Nieuw Zeeland in 1998 ben ik gelijk op zoek gegaan waar ze yoga lessen gaven. In het Tauranga Yoga Centre vond ik een plek waar ik dagelijks lessen kon volgen van een grote diversiteit aan docenten. Na 10 jaar lessen gevolgd te hebben wilde ik een volgende stap nemen: zelf lessen gaan geven. Onder supervisie van de Iyengar docent zijn we een beginners les begonnen, eerst een aantal maanden samen, daarna alleen. Vier jaar heb ik deze les gegeven, ik heb aan deze les invulling gegeven door hier een Introductie Cursus van te maken, deze heb ik daar 3 keer gegeven. Deze cursus heeft een heldere en logische opbouw en geeft de deelnemers een beter inzicht in wat yoga voor je kan betekenen.

Yoga opleiding & workshops

Mijn Yoga-opleiding heb ik gedaan in oktober 2011, in het prachtige Queenstown in Nieuw Zeeland. Deze opleiding was onder leiding van Lance Schuler (INSPYA Yoga, Byron Bay) met verder in zijn team Claire Priestley en Phil Lemke. Met deze opleiding heb ik een certificaat van Yoga Alliance gekregen (RYT 200).

Naast deze opleiding heb ik vele workshops gevolgd, in Nieuw Zeeland, Australië, Nederland, Duitsland en 2 retraites in Bali. De workshops in Nieuw Zeeland zijn: Ashtanga met Peter Sanson, diverse workshops met Lance Schuler (ook in Duitsland) en Iyengar workshops met Suzie Lever. In Australië heb ik bij Synergy Yoga in Sydney de cursus “Anatomy and Physiology” gevolgd van Simon Borg Oliver. Hier heb ik veel geleerd over de dynamiek van het lichaam m.b.t. yoga houdingen. Zijn speelse manier van lesgeven en sequencing is nog steeds een grote inspiratie voor mij. Terug in Nederland heb ik aan workshops deelgenomen van oa Jason Crandell, Simon Park, Jeffrey Gaal (Budokon) en Anat Geiger. Vervolg opleidingen omvatten oa in okt/nov 2015 de Advance Vinyasa Flow (YA 15hrs) met Nianna Bray, 2 modules over sequencing (YA 8hrs) met Mark Stephens, in mei 2016 "a therapeutic eye in yoga teaching" met Doug Keller (YA 28hrs) en oktober 2016 Restorative Yoga Level 1 (YA 14.5hrs) met Lizzie Lasater.

Daarnaast met in april 2017 YA 50hrs Advanced Training Module bij De Nieuwe Yoga School in Amsterdam; Core Flow met Marlene Henny. Core Flow is een prachtige Vinyasa Yoga vorm. Bewegingen zijn vloeiender gaan ongemerkt in elkaar over. Alles met een stevige aandacht voor gronding en gebruik van de core in brede zin. Deze kennis zal je terugvinden in zowel mijn Core Power lessen als de Vinyasa.    

Dat er een speciale yoga voor sporters is wisten we natuurlijk al, begin juli 2019 heb ik bij Yoga Moves in Utrecht een weekend cursus gevolgd met Jim Harrington. Hierin kwamen zeer specifieke aspecten aan de orde die voor sporters, met name duursporten, erg zinvol zijn. Een zeer praktische toepassing van yoga die je uiteraard al heb kunnen ervarin tijdens mijn  Core Power lessen. 

Hatha yoga

Mijn yogalessen vallen onder de noemer Hatha, binnen de Hatha zijn er verschillende yoga vormen, zoals bv Ashtanga, Iyengar en Vinyasa. Ik besteedt veel aandacht aan de opbouw van houdingen en ik vindt het belangrijk om ,indien gewenst, te assisteren waar de deelnemer dit nodig heeft. Ook geef ik opties van een houding zodat iedereen deze kan doen binnen zijn of haar grenzen.

Mijn lessen zijn vooral gericht op de fysieke kant van yoga: de houdingen (asana’s) en de ademhaling (pranayama). Een beter bewustzijn van het eigen lichaam helpt met het voorkomen van blessures tijdens sport of alledaagse dingen, dit is een van de prettige “bijwerkingen” van yoga.

Vinyasa yoga

Ik heb een grote passie voor Vinyasa (vloeiende) Yoga stijlen. De oorsprong hierin ligt bij het traditionele Ashtanga, hiervan zijn vele andere vormen afgeleid zoals o.a. het (Power) Vinyasa. Mij spreekt vooral de mogelijkheid tot creatief aaneenschakelen van houdingen aan.

In mijn "Yoga Core Power" beginnen we met een serie zonnegroeten. We volgen dit op met het veilig trainen van de grote spiergroepen en soepel maken van heup, onderrug en schouders. Ik zie deze les als een voorbereiding maar ook als een tussenstap naar de andere (actievere) Yoga stijlen.  Verder kan Yoga Core Power als een ondersteuning gezien worden voor sporters, met name voor duursporten als hardlopen, wielrennen en schaatsen. 

De maandagavond Backpath lessen zijn rustig van aard met een licht therapeutische grondslag. Tijdens deze les maak ik gebruik van de "Backpath". Dit is een schuimen strip die helpt met het corrigeren van schouder en rug houding. Deze les is een aanrader voor mensen met schouder en rug klachten, voor beginners maar ook voor de iets verder gevorderden die hun Yoga verder willen verdiepen.

 

Yogatherapeuten in Alkmaar

Backpath:

Informatie over Backpath Yoga en de 50 uurs cursus.

Lees verder..

Lessen en tarieven:

Hier vindt u informatie over lesdagen, lestijden en de tarieven.

Lees verder..

Gastenboek:

Uw opmerkingen kunt u kwijt in ons gastenboek! Lees ook feedback van klanten.

Lees verder..

Contactformulier:

Aanmelden voor een les, vragen of aanvullende informatie nodig? Vul dan het contactformulier in.

Lees verder..